Az Endokannabinoid-rendszer

2020.01.13

Az endokannabinoid-rendszer (ECS) endogén kannabinoidreceptorok csoportja, amelyek megtalálhatóak az agyban, valamint a központi és a perifériás idegrendszerben. Neuromodulációs lipideket és az ehhez kapcsolódó receptorokat is magába foglalja.

Két különböző típusa van az endokannabinoidreceptoroknak:

  • CB1: Ezek a receptorok elsősorban az agyban, tüdőben, érrendszerben stb. találhatóak meg. Idegvégződésekben is megtalálhatóak ahol csökkentik a fájdalom érzetet.
  • CB2: Főleg az immunrendszerhez kapcsolódó sejtekben, illetve perifériás szervekbe találhatóak meg.

Az emberi testben több kannabinoid receptor található, mint bármely más anyag receptora. Ez a legösszetettebb receptor rendszer a testben. Képesek aktiválni és deaktiválni a különböző receptorokat.

Az endokannabinoidok olyan kannabinoidok amelyek természetes módon megtalálhatóak az emberi szervezetben. Feladatok fenntartani a stabil belső környezetet a külső változások ellenére. AZ ECS segít fenntartani az emberi szervezet biológiai folyamatai közötti egyensúlyt, ezt nevezzük homeosztázisnak.

Az ECS, vagyis "a test saját kannabinoid-rendszere" részt vesz a különböző élettani folyamatokban, ilyenek például az étvágy, a fájdalomérzet, a közérzet, az emlékezés és az immunválasz. Az ECS továbbá szerepet játszik a sporttevékenységet követő euforikus érzet kialakításában. Az endokannabinoid-rendszert vizsgálták genetikai, illetve farmakológiai módszerek segítségével is. Ezek a tanulmányok kimutatták, hogy a kannabinoidok neuromodulációs szerepet töltenek be különböző folyamatokban, beleértve a motoros képességek tanulását, étvágyat, a fájdalomérzetet, illetve egyéb kognitív és fizikai folyamatokat.

Egyes kannabionidokat már több országban terápiás jelleggel alkalmazzák a rák, HIV, epilepszia betegséggel küzdő embereknél, illetve fájdalom csillapítására. 

Ez a cikk csak egy rövid összefoglaló a témában.

A Magyar Orvoszi Kannabisz Egyesület jóvoltából több a témához tartozó videó érhető el magyar felirattal: